Marineschepen.nl
 
   
 

Cameraploeg filmt hoe Frans fregat met raketten en kanon aanvallen afslaat


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 21-03-2024 | Laatst aangepast: 21-03-2024


Een cameraploeg van de Franse tv-zender France 2 was aan boord van een van de twee FREMM-fregatten in de Rode Zee voor een reportage, toen het schip werd aangevallen door drones. De ploeg filmt hoe het schip zich verdedigt.

FREMM
Het FREMM-fregat in de Rode Zee gefilmd vanuit de helikopter. (Still: France 2/ YouTube)

Frankrijk heeft meerdere eenheden die opereren in de Rode Zee onder de vlag van de EU-missie Aspides, ter bescherming van de koopvaardij tegen aanvallen door Houthi-rebellen. De FREMM-fregatten Languedoc en Alsace zijn ter plaatse, inclusief AS565 Panther-boordhelikopters.



Aan boord van een van de fregatten was een cameraploeg van France 2. Aan boord van welk schip de crew is, is niet bekend. De Franse marine heeft boegnummers van de schepen verwijderd en de badge op de uniformen met de naam van het fregat is onleesbaar gemaakt. Ook de tv-crew is in Frans marine-uniform gestoken, een uniform dat bescherming moet bieden in geval van brand.

In de korte reportage, die maandag op de Franse televisie was te zien, is te horen hoe de bemanning in de vroege ochtend op post wordt gepraaid middels de scheepsomroep, omdat het schip wordt aangevallen. Er zijn, zo wordt de kijker verteld, raketten gelanceerd vanaf de kust en die zijn op weg naar het schip. "In de commandocentrale wordt heel snel het besluit genomen om meerdere luchtverdedigingsraketten te lanceren".



Vervolgens is te zien hoe een Aster-raket de verticale lanceerinrichting van het schip verlaat en daarna al razendsnel richting het wateroppervlak duikt, bijstuurt en tot slot is een explosie te zien. De afstand is voor raketten uiterst kort. Ondertussen valt op dat het kanon naar bakboord gericht staat, mogelijk omdat een andere dreiging van die kant wordt verwacht.

Een andere aanval vindt 's nachts plaats. Het schip vuurt meerdere schoten met het 76mm kanon. De granaten exploderen vlak boven zee, ook op relatief korte afstand van het schip.

De cameraploeg heeft niet alleen toegang tot de brug, maar mag ook filmen in de commandocentrale. Op een van de schermen is een radarcontact te zien. Het is, zo wordt toegelicht, een drone die vanuit een gebied bij Jemenitische kustplaats Al Luhayyah is gelanceerd en in al zig-zaggend richting de rode zee vliegt.

Om 03:00 uur 's nachts heeft weer een volgende aanval plaats. Dit keer is door bondgenoten een lancering van een ballistische anti-schipraket gedetecteerd. Tot op het laatste moment weet het schip niet of de raket het fregat als doelwit heeft. Die tijd van onzekerheid is kort; de bemanning heeft een waarschuwingstijd van een minuut. De raket belandt in zee.


De reportage is ook op YouTube te zien



Helikopters
In de reportage is ook de Panther-helikopter van het schip te zien. Een van deze Franse helikopters heeft in de regio, dat is niet te zien, zelf een drone neergehaald. Dat melden diverse Franse media. De helikopter vloog met de drone mee en haalde het doel neer met vuur uit het machinegeweer.

Een dergelijk succes werd niet alleen door een Franse helikopter geboekt; ook de helikopter van het Duitse schip Hessen, deed dit. De Duitse actie had vandaag plaats.

De Nederlandse en Belgische fregatten Zr.Ms. Tromp en BNS Louise-Marie zijn nog niet in de Rode Zee (zij vertrokken eerder deze maand). De schepen liggen momenteel in Souda Bay, Kreta, waar de afgelopen voorbereidingsfase op zee wordt afgesloten.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.




comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen