Marineschepen.nl
 
   
 

Tromp onderweg naar gebied waar zaterdag aanval met 28 drones werd uitgevoerd


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 10-03-2024 | Laatst aangepast: 10-03-2024


Uren voor het Luchtverdedigings- en Commandofregat Zr.Ms. Tromp de marinehaven van Den Helder verliet, hadden de toekomstige coalitiegenoten in de Rode Zee te maken met een van de grootste aanvallen tot nu toe. Hoewel de rebellen in Jemen met enige regelmaat zelf worden aangevallen, blijven zij koopvaardij- en marineschepen bestoken met ballistische antischipraketten en drones.

Tromp
Zr.Ms. Tromp verlaat de marinehaven en keert in september weer terug. (Foto: Defensie)

Aanvankelijk werd voor de wereldreis, waarvan het plannen ongeveer twee jaar geleden begon, ook tijd ingepland voor deelname aan lopende missies in de Straat van Hormuz en de Indische Oceaan. Het zwaartepunt zou gaandeweg komen te liggen in de Zuid-Chinese Zee. De gebeurtenissen in Israël, de Gazastrook en vooral in de Rode Zee veranderden de plannen aanzienlijk. Dat is waarschijnlijk ten koste gegaan van bijvoorbeeld oefeningen met het Franse vliegkampschip Charles de Gaulle in de Middellandse Zee. In plaats daarvan is de Tromp onderweg naar oorlogsgebied, alvorens het door vaart richting de Oost.



Aanvallen over en weer in de Rode Zee
Want een oorlogsgebied is de Rode Zee nog altijd. Ondanks de aanvallen van de Amerikaanse eenheden in de regio op de Houthi-rebellen in Jemen, blijven de Houthi's raketten en drones lanceren.

Sinds het begin van deze maand zijn zeker 8 ballistische anti-schipraketten door de Houthi's gelanceerd. Eén daarvan werd door USS Carney (Arleigh Burkeklasse) op 5 maart neergehaald, maar twee wisten hun doelen te raken. Vooral de aanval op de True Confidence veroorzaakt veel schade, maar zorgt ook voor de eerste slachtoffers onder bemanningsleden van koopvaardijschepen.

FREMM
Een Frans fregat vuurt zaterdag met het kanon met succes op een inkomende drone. (Foto: Franse marine)

In totaal zijn sinds 1 maart meer dan 35 drones neergehaald. Gisterochtend werden de marineschepen in de Rode Zee en Golf van Aden aangevallen in een periode van ruim vier uur. 28 drones wisten zij uit te schakelen. Het Deense fregat Iver Huitfeldt (gelijknamige klasse) schoot er vier uit de lucht, ook een Frans FREMM-fregat nam er vier voor haar rekening en het Britse fregat HMS Richmond (Type 23) schoot er twee uit de lucht met de Sea Ceptor-raketten.

Ondertussen krijgen de Houthi-rebellen in Jemen ook bommen en raketten op hun dak. Volgens CENTCOM zijn sinds 1 maart zes aanvallen uitgevoerd op doelen in Jemen. Eén luchtdoelraket, zeven anti-schipkruisvluchtwapens, drie ballistische anti-schipraketten, drie USV's (varende drones) en drie UAV's (vliegende drones) zijn op de grond vernietigd.



Voorbereid
Voor de bemanning van de Tromp is dit geen nieuws en deze is "operationeel gereed bij aanvang van de reis", staat in de Artikel 100-brief van de demissionair ministers van Buitenlandse Zaken, van Defensie en van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Het schip is niet alleen een luchtverdedigingsfregat, maar is ook al enige tijd operationeel inzetbaar. Zo lanceerde de Tromp tijdens de oefening Formidable Shield in mei raketten en nam het van september tot en met december deel aan het permanente NAVO-vlootverband SNMG1.

Toch begint ook deze reis met een opwerk- en trainingsprogramma voor de laatste voorbereiding voor inzet. Een inzet die vrijwel zeker het gebruik van wapens in zal houden. Uit de beslisnota van Buitenlandse Zaken blijkt dan ook dat de "reële inzetkosten worden geraamd op 120 miljoen euro". Verreweg het meeste geld is gereserveerd voor wapeninzet: "De vaste kosten van de inzet, zonder inzet van munitie, worden geraamd op EUR 1,5 miljoen". In "extreme gevallen" kunnen de kosten "oplopen door raketgebruik".

Voorzieningen
Zoals bekend wordt ook overwogen om Zr.Ms. Karel Doorman naar de Rode Zee te sturen. De Doorman zal, na definitief goen licht, van april tot en met augustus als bevoorradingsschip opereren in die wateren. De toegevoegde waarde van een bevoorrader blijkt ook uit de Artikel 100-brief van de Tromp: de medische voorzieningen in het gebied zijn uiterst beperkt. "De Verenigde Staten heeft aangegeven dat Zr.Ms. Tromp kan terugvallen op de medische faciliteiten van de VS Carrier Strike Group (CSG) zolang deze aanwezig is in het gebied. Afhankelijk van de afstand van Zr.Ms. Tromp tot het role 2-platform van de VS CSG (of andere geschikte medische faciliteit op land) en de bestaande dreiging, kan dit gepaard gaan met verlengde afvoertijden."

De Tromp zal eind maart in het inzetgebied arriveren. Daar blijft het schip dan 25 dagen varen als schip van de Amerikaanse operatie Prosperity Guardian, maar de Tromp blijft varen onder nationaal bevel.

Na inzet in de Rode Zee, vervolgt de Tromp de wereldreis via de Zuid-Chinese Zee richting de Stille Oceaan voor onder andere RIMPAC.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.




comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Kabinet stuurt Tromp naar Rode Zee

Waarom Nederland een bijdrage zal leveren in de Rode Zee

Tromp vertrekt in maart

Tromp in 2024 door Zuid-Chinese Zee

Tromp naar Pacific

In '24 weer schip naar Oost

Elke 2 jaar schip naar Oost