Marineschepen.nl
 
   
 

LCF wordt onderdeel raketschild

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 27-09-2011

De SMART-L radars van de vier Nederlandse LCF'en krijgen een software aanpassing waardoor ze kunnen bijdragen aan een raketschild van de NAVO. Dat schrijft Minister van Defensie Hans Hillen in een brief aan de Tweede Kamer. De radars -gemaakt in Hengelo- krijgen dan een bereik van 2.000 km, waarmee ze ook raketten in de ruimte kunnen waarnemen. De langverwachte softwaremodificatie kost tussen de €100 en €250 miljoen.




Al in 2006 liet de Koninklijke Marine en Thales Naval Nederland zien dat de SMART-L in staat is om ballistische raketten in de ruimte te kunnen waarnemen. Dat betrof toen een proef met Hr.Ms. Tromp nabij Hawai. Het Nederlandse team maakte veel indruk omdat het als enige in de wereld raketten 360 graden rondom het schip in de ruimte kon waarnemen, de Amerikaanse radars konden alleen raketten zien als ze precies wisten in welke richting ze moesten kijken.

Hr.Ms. De Zeven Provincien door Silvana Amerika
Hr.Ms. De Zeven Provinciën met achterop de SMART-L radar. Foto: S. Amerika.

SMART-L
De SMART-L, oorspronkelijk ontwikkeld door Holland Signaal te Hengelo, is een luchtwaarschuwingsradar voor de lange afstand. De radar past daarom uitstekend bij de Luchtverdedigings- en Commandofregatten, waar het systeem wordt gebruikt om vroegtijdig aanvallen met vliegtuigen en raketten te onderscheppen. Maar de radar kan ook gebruikt worden om vriendschappelijke gevechtsvliegtuigen aan te sturen of het civiele luchtvaartverkeer in kaart te brengen. De radar is zeer geavanceerd, zo kan het 1000 doelen zelfstandig opsporen en volgen. Wat de radar nog meer kan is te zien op de website techniekbijdemarine.nl. Dankzij de software aanpassing kan het standaard bereik van 400 km enorm worden vergroot.

SMART-L
Ooit ontworpen door Holland Signaal, de SMART-L is en blijft een technisch wonder. De radar wordt met de modificatie echt volwassen.

Raketschild
Reeds in 1998 begon de Koninklijke Marine in samenwerking met de Thales Naval Nederland en de Duitse marine een onderzoek of het luchtverdedigingssysteem en de SMART-L radar van de fregatten geschikt gemaakt konden worden voor verdediging tegen ballistische raketten. De NAVO begon in 2005 actief met het opzetten van een raketschild. In eerste instantie nog om lokaal eigen eenheden te kunnen beschermen, maar sinds 2010 wordt serieus gewerkt aan verdediging van de NAVO landen tegen een ballistische raketaanval.

Met de verbetering van de SMART-L, levert Nederland een belangrijke bijdrage aan dit schild. Er is binnen de NAVO namelijk vooral behoefte aan sensoren die op grote afstand doelen kunnen waarnemen. Zoals gezegd zijn de sensoren tot nu toe vooral geschikt om raketten te volgen, maar is het opsporen alleen mogelijk met de SMART-L radar.

Een dergelijk raketschild moet bescherming bieden tegen aanvallen met ballistische raketten van landen als Iran en Noord-Korea. Het voordeel van het installeren van verdedigingscapaciteit op een marineschip is dat het mobiel is; het ene moment kan het Europa beschermen vanaf de Middellandse Zee en het andere moment een vlootverband aan de andere kant van de wereld.

MIRV
De verschillende stadia van een ballistische aanval.

Ballistische raketdreiging
Om een goed beeld te hebben van hoe complex het onderscheppen van een ballistische raket is, een korte introductie. Een ballistische raket is een wapen dat wordt afgevuurd op een vooraf bepaald doel en tijdens de vlucht de atmosfeer verlaat om daarna weer terug te keren vanuit de ruimte richting aarde. In tegenstelling tot andere raketten, worden de ballistische raketten gedurende het grootste deel van de vlucht niet voortgestuwd door een motor, maar volgens de wetten van de ballistiek. In die fase lijkt het wapen meer op een kanonskogel dan op een raket; het is feitelijk door de raketmotor weggeschoten. Door het ontbreken van een motor met bijbehorende hitte is de raket vanaf dat moment heel moeilijk waar te nemen.

Er zijn veel verschillende soorten ballistische raketten. Over het algemeen hebben de raketten een groter bereik dan andere raketten en kruisvluchtwapens. Ballistische raketten met het grootste bereik halen wel 15.000 km. Daar komt bij dat ze in de laatste fase enorme snelheden bereiken: ruim 14.000 km per uur! Het is gebruikelijk dat zodra de raketkop terugkeert richting aarde, de kop zich opsplitst in 3 tot 12 kleinere wapens. Deze wapens kunnen atoombommen zijn, maar ook raketten die op vijandelijke radars afgaan.


Een ballistische raket wordt gelanceerd door een onderzeeboot die onder water vaart.

Volgens de NAVO zijn 30 landen in het bezit of zijn bezig met het verkrijgen van ballistische raketten, waaronder Iran en Noord-Korea. De raketten kunnen gelanceerd worden vanaf een vast lanceerstation, een oplegger van een vrachtwagen of vanaf een onderzeeboot die onder water vaart. Nog altijd varen Westerse en Russische onderzeeboten met ballistische raketten in wateren om -als de opdracht komt- raketten te lanceren op vijandelijk grondgebied. Landen als India en China hebben zich recentelijker toegevoegd aan dit rijtje.

Nieuwe wapensystemen in China laten zien dat het ook mogelijk is om ballistische raketten te ontwikkelen tegen schepen. Tot op heden is China het enige land dat -met de Dong Feng 21D- een dergelijk systeem bezit, maar dat worden eerder meer dan minder landen. De Dong Feng 21D heeft een bereik van 3.000 km en is speciaal gemaakt om een vlootverband aan te vallen. Dit wapen speelt een belangrijke rol in het verdedigingsconcept van China, waarmee het landen als Amerika ver van zich vandaan kan houden als het geen bemoeienis zou willen bij bijvoorbeeld een conflict met Taiwan.



Vanaf 2017
Nederland staat niet alleen in het raketschild. Behalve Nederland, hebben ook Duitsland (F124 klasse fregatten), Denemarken (Ivar Huitfeldt klasse fregatten) en Zuid-Korea (Dokdo klasse) deze radar. Groot-Brittannie (Type 45 klasse destroyers), Italië en Frankrijk (Horizon klasse destroyers) hebben een variant. Duitsland heeft interesse in de software aanpassing, maar daar is nog geen formeel besluit over genomen.

De eerste modificatie van de SMART-L zal in 2017 gereed zijn. De LCF'en kunnen dan ver kijken, maar hun wapensystemen zijn dan nog niet geschikt om ook wat met de waargenomen dreiging te doen. Alleen de Amerikaanse marine en Japanse marine hebben de Standard Missile 3, de raket die ballistische raketten kan uitschakelen. De Standard Missile versie die Nederland nu heeft is daar niet toe in staat. Of en wanneer deze capaciteit wordt toegevoegd is onbekend, de voorzieningen aan boord van de LCF'en zijn er al.


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
De Zeven Provinciën klasse



Reclame